Какво бяха те:

Комунистическа номенклатура

Управляващата класа в тоталитарното комунистическо общество, състояща се от кариеристи, които са готови да пазят властта и привилегиите си с цената на безогледен терор над населението на страната.

Държавна сигурност  (ДС)

Политическа полиция на комунистическия режим, подобна на нацисткото „Гестапо”. Преследва хората с демократични възгледи, изпраща ги в лагери и затвори. Извършва убийства на политически емигранти. Основната и роля е да пази властта на червената номенклатура за вечни времена чрез тотално следене и терор.

Разузнавателните служби на Българската народна армия (РУМНО)

Изпълнява същите функции както ДС, но в армията. Следи военослужещите и тероризира всеки от тях, който не е съгласен с властта на върхушката на БКП и номенклатурата.

Вътрешни войски (ВВ)

Използват се за потушаване на протести, стачки, бунтове срещу диктатурата на наменклатурата.

Разузнавателния отдел на Гранични войски
(РО на ГВ) 

Охранява границите на страната, превърната в голям концентрационен лагер, от който не може да се избяга. Преследва, залавя и често убива бегълци през границата.

Българската комунистическа партия (БКП)

Стотици хиляди членуваха в партията заради дребни привилегии. Срещу това трябваше да повтарят лъжите на комунистическата върхушка и да се правят, че им вярват. Големите привилегии / заплати, вили, специални магазини, пътувания в чужбина / бяха за номенклатурата от няколко десетки хиляди души.

Димитровския комунистически младежки съюз (ДКМС)

Организацията имаше за цел да контролира младежите и да им промива мозъците с лъжи за великия вожд Димитров и верния му ученик Живков. Когато младежите искаха свобода и права, ги обявявах за врагове, изключвха ги от ДКМС, изпращаха ги в концентрационни лагери.

Отечествения фронт (ОФ)

През септември 1944 г. комунистите взимат властта чрез преврат, подпомогнат от съветската окупационна армия. При преврата те са в коалиция със Земеделския съюз, социалдемократите и политическия кръг „Звено”. Много скоро започват да преследват членовете на Земеделския съюз и социалдемократите, убиват ги и ги изпращат в лагери и затвори. ОФ вече не им е необходим, но чрез подставени лица го поддържат като организация до 1989 г. с цел чрез него да оказват контрол върху безпартийните в страната.

Българския земеделски народен съюз (БЗНС)

Псевдопартия от подставени лица на комунистите, която те допускат да съществува формално без да развива политическа дейност за да могат да представят страната в чужбина като уж демократична с повече от една партии.

Съюза на активните борци против фашизма и капитализма (САБПФК)

Организация на бивши комунистически партизани. Много от тях в дните след нахлуването на съветската окупационна армия в България през септември 1944 г. извършват убийства на хора, чиито къщи и друга собственост искат да заграбят. За 40 дни през Септември – Октомври 1944 г. от партизаните са убити 28 000 души. Партизаните са били около 2500. Вероятно много от тях са убили поне по 10 човека за тези 6 кървави седмици.

Българските професионални съюзи (БПС)

Комунистите създават тази организация за да имитират за пред света,че в страната има синдикати. Но функционерите на БПС не защитават работниците, а следят дали те изпълняват нормите си в „социалистическото съревнование”.

Съветска окупационна армия

Без нейното нахлуване в страната след обявената от Съветския съюз на 5-ти Септември 1944 г. война на България, комунистическият режим у нас би бил невъзможен.