Намаляването на пенсиите на ДС и на функционерите
на
тоталитарните комунистически организации
ще осугури 48 милиона лева годишно
за увеличаване на минималните пенсии

6.7.2010 г.

След като комунистическите функционери у нас се отказаха да изграждат комунизъм, с това те сами потвърдиха, че получваните от тях 45 години високи заплати, давани им от завладяната от тях чрез терор българска държава като щатни партийни, комсомолски, „профсъюзни” и ОФ  секретари и председатели,  са били безмислени.

Много от тях прегърнаха капитализма, срещу който преди това се бореха.

Тяхната тайна полиция ДС заедно с РУМНО, вътрешните войски и РО на граничните войски преследваше опозиционерите, които днес са признати за репресирани и получават обезщетения от държавата. Това показва, че и дейността на ДС е била безмислена. Тогава за какво щатните и офицери взимаха тлъсти заплати, осигуряващи им сега тлъсти пенсии ?

През периода 1944 - 1991 г. щатните служители преминали през Държавна сигурност са над 25 000 души. През 1949 г. те са 3614 човека, през 1956 г. – 7000, през 1973г. – 7500, през 1989 г. – 8000. От тези 25 000 души над 10 000 в момента са пенсионери с високи пенсии. Бившите генерали от ДС взимат пенсии по 700 лв, бившите полковници – по 550-600 лв., пенсиониралите се с чин капитан или майор – по 450-500 лв. Средната пенсия на ДС пенсионерите е около 450 лв., което е с 200 лв. повече от средната пенсия за страната, която сега е 245 лв. 

Ако пенсиите на ДС се намалят до нивото на средната пенсия при 10000 ДС-пенсионери това прави 2 млн. лева на месец или 24 млн. лева на година.

Чрез добавяне към тази сума на още толкова от намаляване на пенсиите на бившите щатни функционери на БКП, ОФ, ДКМС, БПС, БЗНС, САБФК може да се постигне фонд от 48 млн. лева / 4 млн. лева на месец /, което ще даде възможност за увеличаване със 75 лв. месечно на пенсиите на 53 000 души, получаващи минимални пенсии.

Получаващите минимални пенсии у нас са предимно бивши работници – онези, в чието име комунистите заграбиха властта и много бързо след това забравиха, защото за тях всички бяха равни, но някои / те самите / бяха по-равни от другите. 

Все още не е късно за справедливост. Приемането на такава мярка наскоро в Полша беше одобрено от Сейма и Конституционния съд и бе посрещнато с голямо удовлетворение от обществото.

В условията на криза дебатът по предстоящата пенсионна реформа не може да подмине въпроса за справедливото намаляване на пенсиите на ДС и комунистическите функционери в подкрепа на хората с минимални пенсии. 

Прес-съобщения

Петиция до НС за намаляване на пенсиите на работилите в ДС и тоталитарни организации до нивото на средната пенсия в страната беше внесена днес, 29-ти Юли, в 11.00 часа в деловодството на парламента.

Петицията, инициирана от 7 граждански организачии, е с 1025 подписа, като събирането на подписи продължава на www.petizia-ds.ekonet-bg.org

Очаква се през Септември парламентарната комисия по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите, председателствана от Йордан Баколов / СДС / да разгледа гражданското искане.

Подписалите настояват за справедливи пенсии за бившите агенти и комунистическата номенклатура, които да не надвишават пенсиите на жертвите им.

В петицията се предлага годишната икономия от 50 милиона лева, спестени от намаляване на пенсиите на офицерите от ДС и работилите като функционери на тоталитарни организации, да се насочи за повишаване на минималните пенсии.

За контакти:
Васил Къдринов,
Граждани срещу ДС
0889 032 954

50 милиона лева икономия от пенсиите на офицерите от Държавна сигурност

29.7.2010